Det tar längre än väntat

Det kommer att ta längre än väntat att få MMS-postningen i skick. Det gamla systemet vill inte fungera med den nya bloggen. Jag får eventuellt skriva om det helt och hållet.

Det tog längre än väntat

Åhå. Det tog hela två dagar innan de första spam-kommentarerna dök upp. Nå, det tog två minuter att installera Spam Karma 2 så nu borde det inte komma så mycket igenom mera.

Lärdomar

Det är inte kiva att få sajten krackad och utnyttjad för sändning av skräppost. Här är några saker jag lärt mig.

Ha en egen sajt bara om du är tvungen till det. Skulle det inte vara så att jag behöver köra en del egen kod för att snurra bloggen så kunde jag lika gärna använda Blogger eller någon annan motsvarande. Foton kunde man lägga på Flickr.

Säkerhetsuppdateringar. Följ med vad som händer med blogmaskinen och uppdatera alltid till den senaste officiella versionen så att du har alla kända hål täppta. Dethär är ju egentligen väldigt självklart men man är så lat ibland.

Övervaka vad som händer. Hitta på något system så du enkelt kan övervaka vilka filer som dyker upp på din sajt. Jag hade fått en extra fil envio.txt och en mapp ports som hade konstiga exe-filer.

Annat. Är det något annat man borde göra?

Vad har hänt här?

Fredagen den 17:e mars märkte jag att sidorna på Lokala.org inte fungerade. Man fick noll byte långa sidor med browsern. Jag skrev till och med ett inlägg om det på Skrubu. På måndagen ringde jag techsupport och fick höra att lokala blivit crackat och utnyttjat av spammers och därför var stängd. Det var något kännt hål i WordPress som utnyttjats. Efter mitt samtal öppnade de sidorna igen.

Jag svor och tog snabbt bort alla filer. Det var dags att börja den mödosamma vägen att uppdatera WordPress 1.2 till 2.0. Här visade den största stötestenen vara min lilla Mac som inte riktigt var i skick för att testa och utveckla webbsidor på.

Uppdateringen till OS X 10.4 hade tagit kål på en massa nyttiga saker som MySQL och nyttiga Unixverktyg (via Fink). Och eftersom jag nuförtiden så att säga har ett liv och inte ostraffat kan sitta och nörda kvällarna igenom tog det överraskande lång tid att få min dator i skick. Största delen av tiden gick åt till att kämpa med, eller snarare mot, MySQL och PHP. Det verkade helt hopplöst tills jag hittade MAMP.

Efter det gick det förvånansvärt snabbt att få Lokala på fötter igen. Först uppdatering till 1.5, sedan till 2.0. Min egen plugg fungerade utan ändringar i 2.0. Så jag beslöt att öppna siten igen så snabbt som möjligt.

Så nu är nästan allt i skick. Förutom att postning via telefon eller mail inte funkar ännu. Det måste jag testa med den nya versionen ännu. Så vill någon posta måste det tyvärr ske via webben som till en vanlig blogg. Utséendet på sajten är inte heller min egen design. Den kanske jag ändrar på ännu någon vacker dag.

MMS

This is a HTML message, sorry

‘Förseningar i trafiken b.g.a dåliga vädret.’ Bussarna går aldrig? Big girls allowed? Hemlighetsfullt meddelande i Kampens monitorer.

Stilprov

De har plogat upp en skridskobana på isen utanför roddstadion. Ganska många åkte omkring med långfärdsskridskor.